Soorten wedstrijden

Onze vlaamse kalender vermeldt verschillende soorten wedstrijden: regionale, nationale en internationale wedstrijden, nachtwedstrijden, sprintjes en militaire wedstrijden. Kinderen kunnen terecht in een Kinder-O en wandelaars in een Wandel-O.

 

Een overzicht:

Regionale wedstrijden
Dit zijn de gewone “oriëntatiecrosskes”. In Vlaanderen worden er een vijftigtal per jaar georganiseerd, vooral in het winterseizoen en op alle andere zondagen als er geen nationale of internationale wedstrijden op de kalender staan. Meestal heb je de keuze tussen zeven omlopen:

0mloop 1 (+/- 9km), Omloop 2 (+/- 8km), Omloop 3 (+/- 7km), Omloop 4 (+/- 5,5km), Omloop 5 (+/- 4km), Omloop 6 (+/- 3km) en Omloop 7 (+/- 3 km en gemakkelijk)

Voor wandelaars wordt er soms ook een wandelpad op kaart voorgesteld en kinderen kunnen het bos in voor een Kinder-O langs een koord (+/- 1,5 km).
De inschrijving voor zo een regionale cross gebeurt ter plaatse op het wedstrijdsecretariaat (meestal in een kantine).
Deelnamekosten:

Start: tussen 10.00u en 12.00u (start ter plaatse mogelijk om de 2 minuten).
Van oktober tot eind februari worden een twintigtal wedstrijden georganiseerd die meetellen voor het wintercriterium. De rangschikking wordt opgemaakt op basis van de beste 14 resultaten.

Nachtwedstrijden
Worden georganiseerd van eind oktober tot eind maart. Je hebt hiervoor uiteraard licht nodig. Dat kan uit een zaklamp komen maar echte competitielopers beschikken over een straffe hoofdlamp (led) met batterij aan de hoofdband of aan de broeksriem. Start tussen 19.00u en 21.00u (start om de 3 minuten). Er zijn Vlaamse en nationale kampioenschappen.
Een nachtcriterium beloont de regelmatigste nachtloper.

Nationale wedstrijden
Er zijn negen nationale wedstrijden per jaar: 5 gewone en vier kampioenschappen. Dat zijn beschermde wedstrijden, d.w.z. dat er op die dag geen andere wedstrijden mogen georganiseerd worden. Voor deze wedstrijden moet je op voorhand inschrijven (elders meer daarover) en er wordt gelopen in
leeftijdscategorieën. Een nationaal regelmatigheidscriterium beloont de regelmatigste oriëntatieloper.

Militaire wedstrijden
De militairen organiseren een tiental wedstrijden per jaar (meestal op vrijdag) waar ook burgers mogen aan deelnemen.
Start tussen 10.00u en 13.00u
Afstanden: (A = 9km, B = 7,5km, C= 6km)
Soms moet je bij militaire wedstrijden zelf je kaart intekenen. Info militaire wedstrijden of Luc Bouve (011/34.78.27)

Lentelopen
Dat zijn regionale wedstrijd op woensdagavond. Zij worden meestal georganiseerd in de maanden april en mei en bieden, tenzij anders vermeld, drie omlopen aan. Start tussen 18.30 u en 20.30u

Internationale wedstrijden
Wedstrijden die op de internationale IOF-kalender staan: Voor de elite-atleten is er een wereldbeker (World Cup) en wereldkampioenschappen (WOC) . Die zijn er ook voor juniors (JWOC) en veteranen (World Masters).

Daarnaast organiseren vele landen ook meerdaagse wedstrijden. De vijfdaagse van Zweden ,O-Ringen, met +/- 15.000 deelnemers is erg bekend. De driedaagse van België telt ongeveer 800 deelnemers. Het interessante aan die internationale wedstrijden is dat iedereen kan inschrijven (behalve voor de wereldkampioenschappen waar de deelnemende landen hun geselecteerde atleten afvaardigen).